Kan man lita på blodtrycksmätare hemma?

Fler och fler experter rekommenderar nu att personer med högt blodtryck regelbundet kontrollerar sitt blodtryck hemma. Att göra detta ger människor en uppfattning om var deras blodtryck står mellan kontorsbesöken och kan motivera dem att bry sig mer om sin hälsa. Det hjälper också läkare att göra snabba medicinjusteringar för att hålla blodtrycket i den friska zonen. Men blodtrycksmätare för hemmet är inte alltid så exakta som de borde vara. "Blodtrycksmätare i hemmet kan vara felaktiga hos 5% till 15% av patienterna, beroende på tröskeln för noggrannhet som används", enligt Dr. Swapnil Hiremath, en njurspecialist vid Ottawa Hospital i Kanada.

Eftersom många läkare förlitar sig åtminstone delvis på hemmätningar för att vägleda behandlingen, kan sådana felaktigheter sluta med att vissa människor tar för mycket eller för lite blodtrycksmedicin. "Vi går den vägen att be folk att mäta sitt tryck hemma," säger Dr Hiremath. "Vi vill stärka patienterna, men vi vill också se till att mätningarna är korrekta."

Läs mer: Bästa blodtrycksmätarana 2023

Dr Hiremath säger att upptäckten kom från ett program för att lära människor med njursjukdom om hur man använder blodtrycksmätare för hemmet. Obehandlat eller otillräckligt behandlat högt blodtryck är den främsta orsaken till njursjukdom idag och bidrar till dess komplikationer.
Från och med 2011 ombads personer med njursjukdom att ta med sig utrustning för blodtrycksmätning hem till njurkliniken på Ottawa Hospital för att få den kontrollerad för noggrannhet mot en vanlig kontorsenhet.

Läs mer: Ska man mäta blodtryck på höger eller vänster arm?

"Jag blev förvånad över hur inexakta vissa av maskinerna var," säger Dr Hiremath. "De var ibland 15 eller 20 mm Hg lägre."
Dr. Hiremath och hans kollegor sammanställde blodtrycksregister för 210 klinikpatienter. För 30 % av dem var det systoliska trycket – den första siffran i en blodtrycksavläsning – 5 mm Hg eller mer skild från referensmätningen på kontoret. Det diastoliska trycket (andra siffran) var på liknande sätt felaktigt. "Hos en patient minskade trycket med 21 mm Hg," säger Dr Hiremath.

Läs mer: Vad är farligast högt övertryck eller undertryck?

Att blodtrycksmätningarna varierar är ingen överraskning. Blodtrycket vandrar över hela kartan under hela dagen. Det är vanligtvis lägst först på morgonen, efter att en person vaknar, och stiger sedan stadigt. Blodtrycket reagerar dynamiskt på rörelser, måltider och humör.
"Blodtrycket varierar även när det mäts med exakta metoder", säger Dr Christian Ruff, en kardiolog vid Harvard-anslutna Brigham and Women's Hospital. "För att få en mer exakt bedömning av blodtrycket, oavsett vilken blodtrycksmätare som används, bör människor utföra flera inspelningar och snitta dem."

Dr. Ruff uppmuntrar starkt hemövervakning för att hjälpa till att hålla en persons blodtryck inom hälsosamma gränser. "Hemövervakning tillåter patienter och deras läkare att gemensamt engagera sig och optimera behandlingen av hypertoni på ett snabbare sätt."
Innan du påbörjar rutinmässiga blodtryckskontroller hemma, säger Dr. Ruff, är det viktigt att ta med din blodtrycksmätare hem till din läkares kontor för att testa den mot ett känt, korrekt instrument. Det är också en bra idé att göra om testet varje år.

Den bästa enheten för de flesta är en enhet med en automatiskt uppblåsbar armmanschett och stor digital avläsning för enkel avläsning. Följ dessa steg för att få de mest exakta blodtrycksavläsningarna hemma:
• Undvik koffeinhaltiga eller alkoholhaltiga drycker, och rök inte, under 30 minuter före testet.
• Sitt tyst i fem minuter med ryggen stödd och fötterna på golvet.
• När du gör mätningen, stöd din arm så att din armbåge är i nivå med ditt hjärta.
• Skjut ärmarna ur vägen och linda blodtrycksmanschetten över bar hud.
• Mät ditt blodtryck enligt maskinens instruktioner. Lämna den tömda manschetten på plats, vänta en minut och gör sedan en andra avläsning. Om avläsningarna är nära, genomsnitt dem. Om inte, upprepa igen och genomsnitt de tre avläsningarna.
• Var inte alltför orolig om läsningen är hög. Slappna av i några minuter och försök igen.
• Håll ett register över dina blodtrycksmätningar och den tid på dygnet de görs.