Välkommen till vår resurshub för hemövervakning.
Här kan du hitta resurser för hemövervakning, se våra enkla steg för att få en korrekt avläsning och få ut det mesta av hemövervakningen.
Det första steget för att hantera ditt blodtryck är att känna till dina siffror! Se en video för att se hur du mäter ditt blodtryck hemma och använd våra tips och resurser nedan för att kontrollera ditt eget blodtryck hemma.
Läs mer: Vad är ett normalt blodtryck?
Undvik sådant som kan höja ditt blodtryck på kort sikt. Mät inte ditt blodtryck inom en halvtimme efter att du har ätit, rökt, druckit koffeinhaltiga drycker som kaffe eller tränat. Dessa kan alla höja ditt blodtryck tillfälligt. Om du behöver gå på toaletten, gå innan du mäter ditt blodtryck.
Bär löst sittande kläder. Bär en kortärmad t-shirt eller något med ärmar som du lätt kan trycka upp, inget tight. Detta för att du ska kunna fästa manschetten runt armen.
Vila i fem minuter innan du tar din läsning. Sätt dig ner någonstans tyst, helst vid ett skrivbord eller bord. Håll ryggen stödd med armen vilande på ett stadigt underlag och fötterna platt mot golvet. Stanna i denna position medan du mäter ditt blodtryck.
Se till att din arm är stödd och på samma nivå som ditt hjärta. Placera dig själv så att din arm vilar på en yta och är i samma höjd som ditt hjärta. Håll armen och handen avslappnade, inte spända.
Se till att du är avslappnad och bekväm. Om du är orolig eller obekväm kommer ditt blodtryck att stiga tillfälligt.
Följ instruktionerna som följde med din apprarat. Se till att du placerar manschetten runt armen enligt instruktionerna.
Placera armmanschetten precis ovanför din armbåge. Manschetten bör vara cirka 2 cm ovanför din armbåge för att se till att den kan upptäcka artären i din arm, precis under huden.
Håll dig stilla och tyst medan du läser. Att röra sig, tugga, prata och skratta kan påverka din läsning. Se till att du inte korsar benen, eftersom detta kommer att höja din läsning också.
Gör två eller tre avläsningar, var och en med ungefär en till två minuters mellanrum. Om din första läsning är mycket högre än nästa, ignorera den och ta en extra läsning. När du har två till tre avläsningar kan du räkna ut genomsnittet.
Håll ett register över dina mätningar. Spela in alla dina avläsningar i minnet på din blodtrycksmätare, på din dator eller telefon eller på papper – vilket du än föredrar. Skriv ner dem exakt som de visas på skärmen.
Mät ditt blodtryck i båda armarna när du börjar. De kommer att ge lite olika avläsningar. Från och med då, använd armen som gav dig den högre läsningen varje gång.
Använd alltid samma arm. Om möjligt, använd den arm som din läkare eller sjuksköterska använder när de mäter ditt blodtryck.
Ta avläsningar vid samma tidpunkt varje dag. Till exempel, det första på morgonen eller det sista på natten. Ditt blodtryck kan variera under dagen och med olika aktiviteter, så detta kommer att innebära att du jämför som med liknande. Det är bra att ha en rutin – som att mäta ditt blodtryck före frukost.
Avrunda inte dina mått uppåt eller nedåt. Registrera dina avläsningar när de visas eftersom det kan påverka behandlingen du ordineras.
Oroa dig inte om du får en oväntad hög läsning. En enstaka hög läsning är vanligtvis inget att oroa sig för, vila i fem minuter och ta läsningen igen. Om det fortfarande är högt, mät ditt blodtryck igen en annan dag. Om det förblir högt under lång tid, cirka två eller tre veckor, kontakta din läkare eller sjuksköterska.
Oroa dig inte för små förändringar. Det är normalt att det finns små förändringar i ditt blodtryck.
Kontrollera inte ditt blodtryck för ofta. Vissa människor upplever att de blir oroliga eller stressade över små förändringar i sina avläsningar om de tar dem för ofta. Att oroa sig kan också höja ditt blodtryck på kort sikt, vilket gör din avläsning högre än den borde vara.
Sluta inte ta dina mediciner om ditt blodtryck faller. Tala alltid med din läkare innan du slutar ta dina mediciner, även om ditt blodtryck har sjunkit till en hälsosam nivå enligt din hemmamonitor.
Tala med din läkare eller sjuksköterska om du är orolig. Om du har tvivel eller oro över dina avläsningar eller hemövervakning, tala med din läkare eller sjuksköterska, eller ring sjukvårdsteamet på 020 7882 6218. Om du tror att du kan ha en stroke eller hjärtinfarkt ring 999 omedelbart.
När och hur ofta du tar dina avläsningar beror på ditt blodtryck. Tala med din läkare eller sjuksköterska om vad som passar dig.
Det kan vara bra att övervaka ditt blodtryck noga till att börja med, sedan mer sällan men med jämna mellanrum.
När du först börjar använda din hemmonitor
När du först börjar använda en hemmonitor, mät ditt blodtryck på morgonen och kvällen, varje dag i en vecka.
Gör tre avläsningar på morgonen med en till två minuters mellanrum, och samma igen på kvällen, och registrera alla avläsningar. Ta ett genomsnitt av avläsningarna, men kassera den första om den är mycket högre än de andra. För att ta ett medelvärde lägg helt enkelt ihop de två avläsningarna och dividera med två. Dividera med tre om du använder alla tre avläsningarna.
Ignorera den första dagens avläsningar helt, eftersom de kanske inte är korrekta eftersom du inte är bekant med din blodtrycksmätare ännu.
I slutet av veckan kommer du att ha en användbar bild av hur ditt blodtryck normalt är.
Din läkare kan be dig att föra en sådan här journal när de först tror att du kan ha högt blodtryck och skulle vilja veta mer innan du ställer en diagnos.
När du väl har registrerat ditt blodtryck under en vecka kan du ta avläsningar mer sällan – kanske en gång varannan till varannan vecka. Din läkare eller sjuksköterska kan prata med dig om detta, det finns ingen anledning att mäta det för ofta.
Om ditt blodtryck har varit stabilt under en lång tid kanske du bara behöver mäta det en gång var fjärde till var sjätte månad. Din läkare eller sjuksköterska kommer att kunna ge dig råd.
Det kan finnas tillfällen då du vill mäta ditt blodtryck oftare. Till exempel om du får ett nytt läkemedel eller en högre dos medicin, för att se om förändringen ger effekt. Det är också bra att registrera dina siffror i fyra till sju dagar innan ett klinikbesök så att du kan visa din läkare.
Att föra journal hjälper dig och din läkare att se hur ditt blodtryck reagerar på behandlingar och livsstilsförändringar och om du behöver ändra din behandling. Ta med dig ditt rekord till dina möten.
Du kan spela in dina avläsningar i minnet på din blodtrycksmätare, på din dator eller telefon eller på papper – vilket du föredrar. Om du delar din blodtrycksmätare med någon annan, spara ett register någon annanstans så att dina avläsningar inte blir förvirrade.
Det är bra att föra dagbok över dina blodtrycksvärden. Skriv ner alla dina avläsningar, även de du inte inkluderar i genomsnittet. Skriv helst ner tid och datum och den tid du tog dina blodtrycksmediciner. Det är också bra att notera allt som kan ha påverkat ditt blodtryck, till exempel förändringar i behandlingen, sjukdomsepisoder, symtom du har vid den tidpunkten som huvudvärk eller yrsel.
Du kan också ladda ner vårt Handy E-record-kort [PDF 38KB] nedan för att registrera dina blodtryckssiffror på. Använd vårt blodtrycksdiagram för att se vad dina siffror betyder och följ våra riktlinjer för blodtrycksmätning i hemmet för att se vilka åtgärder du bör vidta.
Du kommer vanligtvis inte att fatta ett beslut om behandling enbart baserat på de avläsningar du har gjort hemma. Men de kan tycka att det är användbart att veta hur ditt blodtryck är när du är borta från kliniken.
Tala med din läkare eller sjuksköterska innan du börjar mäta ditt blodtryck hemma. De ger dig råd om när du ska mäta ditt blodtryck och hur ofta, och detta kan hjälpa er båda att vara tydliga med vad ni gör och varför.
Ta med dig dina journaler till dina möten så att de kan använda den för att granska din behandling.
Se till att din blodtrycksmätare är lämplig och att du vet hur du använder den.
Det är en bra idé att ta med din blodtryckmätare till mötet så att din läkare eller sjuksköterska kan kontrollera att den är validerad och korrekt, att den sitter som den ska och att du vet hur den ska användas. De kan visa dig om du är osäker.