Spelar det någon roll att mäta ditt blodtryck på vänster eller höger arm?

Din kropp kan se symmetrisk ut, men om du tittar lite närmare kanske du märker att det ena ögat kan vara lite lägre än det andra, eller att ena handen eller foten är lite större. Inuti din kropp är de flesta av dina organ, inklusive blodkärl, arrangerade asymmetriskt, så vad betyder det för ditt blodtryck?

Blodtrycket kan variera mellan din högra och vänstra arm och orsaken till detta kan helt enkelt bero på att en muskel trycker på ett blodkärl, vilket orsakar turbulens i kroppen. Det kan dock vara mycket allvarligare och ett tecken på hjärt-kärlsjukdom, vilket kan leda till stroke, hjärtinfarkt eller skador på blodkärlen. Fortsätt läsa för att ta reda på varför det är viktigt att kontrollera ditt blodtryck i båda armarna och vad du ska göra om det inte är detsamma.

Vad är blodtryck?

Blodtrycket är blodets kraft mot väggarna i ditt blodkärl. När hjärtat drar ihop sig stiger blodtrycket till ett maximum, och det registrerade trycket kallas det systoliska blodtrycket. När ditt hjärta slappnar av är det registrerade trycket diastoliskt tryck.
Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver (mmHg) och registreras som ett förhållande, där det översta talet är det systoliska trycket och det nedersta talet är det diastoliska trycket.

Ett normalt vuxenblodtryck definieras som ett systoliskt blodtryck på 120 mmHg eller mindre och ett diastoliskt blodtryck på 80 mmHg eller mindre. Hypertoni (högt blodtryck) definieras som att ha ett systoliskt BP som är större än eller lika med 130 mmHg och/eller diastoliskt BP som är större än eller lika med 80 mmHg.

Högt blodtryck diagnostiseras efter att ha tagit upprepade BP-mätningar, under en längre tidsperiod, och få konsekventa resultat. Blodtrycket påverkas av stress, position, hydrering, hormonnivåer, salt i kosten, mediciner och andra variabler. Eftersom det kan fluktuera från minut till minut är det viktigt att mäta blodtrycket upprepade gånger, snarare än bara en enda mätning.

Varför kan ditt blodtryck vara olika mellan dina två armar?

Ditt hjärta sitter precis till vänster om mittlinjen i brösthålan. Det största blodkärlet i kroppen, aortan, lämnar genom hjärtats vänstra sida och transporterar blod till ett nätverk av förgrenade blodkärl som förser kroppen med syre och näringsämnen.
Artärerna som förgrenar sig från aortan och går mot vänster och höger sida av kroppen är olika.

På höger sida kommer den brachiocephalica stammen från aortan och delas upp i den högra gemensamma halspulsådern och höger subclaviaartär. Den vänstra gemensamma halspulsådern och vänster subklavian artärer för att komma direkt från aorta.

Dessa skillnader gör att risken för ökad turbulens som leder till arteriell trombos inte är densamma för höger och vänster subklavianartär. Arteriell trombos orsakar stelning av blodkärlen och obstruktion över tid och är fyra gånger mer sannolikt i vänster subclavia än i höger. Skillnaden i artärförgrening påverkar blodtrycket som mäts på vänster och höger arm.

Blodkärl är omgivna av muskler, fett och bindväv. När muskler pressar blodkärlen runt hjärtat kan det orsaka övergående turbulens, vilket kan påverka blodtrycket. Denna effekt på blodtrycket bör dock vara tillfällig och mindre, varför det är viktigt att förstå ditt blodtryck på båda sidor av kroppen.

Hur ska du kontrollera ditt blodtryck?

Oavsett om du mäter hemma eller hos en läkare, bör ditt blodtryck tas i båda armarna samtidigt, om möjligt. En blodtrycksskillnad på mindre än 5 mmHg mellan vänster och höger arm anses vara normal. Denna mindre skillnad beror vanligtvis på asymmetrin i hur blodkärlen lossnar från aortan, huvudkärlet som lämnar hjärtat.

Vid mätning i båda armarna kan en konsekvent signifikant skillnad i blodtryck större än 5 mmHg tyda på att artären med det högre trycket är smalare eller styvare än i den motsatta armen. Denna information är viktig för att förstå dina potentiella hälsorisker såsom stroke, perifer artärsjukdom eller andra kardiovaskulära tillstånd.

Blodkärlen kan smalna av med tiden på grund av kolesterolavlagringar som kan öka motståndet mot blodflödet. Tänk på detta som liknar det sätt som mineralavlagringar på insidan av en slang kan minska vattenflödet. När blodkärlen är förträngda måste hjärtat dra ihop sig mer kraftfullt för att övervinna motståndet och upprätthålla blodflödet, vilket skapar en ökning av blodtrycket.

En signifikant och ihållande skillnad i blodtryck mellan vänster och höger arm kan också vara ett tecken på aortadissektion. Detta allvarliga tillstånd beror på en reva i aortaväggen. Symtom på en aortadissektion kan variera men kan inkludera svår bröst- eller ryggsmärta, svår buksmärta, medvetslöshet, svaghet i armar och ben, bland annat.

Om det finns en konsekvent skillnad på mer än 10 mmHg i blodtrycksavläsningar mellan dina armar, bör ditt blodtryck mätas i armen med det högre trycket. Om det finns en skillnad på mer än 20 mmHg mellan blodtrycksavläsningarna i dina armar, kan din läkare begära ytterligare tester.
Högt blodtryck, obehandlat, kan leda till perifer artärsjukdom (PAD), vilket kan orsaka komplikationer som hjärtsjukdomar, stroke och skador på blodkärlen som kan skada njurarna och ögonen.

Vad är perifer artärsjukdom?

Perifer artärsjukdom är en förträngning av artärerna som transporterar blod från hjärtat till andra delar av kroppen. Här är lite viktig statistik att veta om PAD:
• Risken för PAD ökar med åldern.
• Över hälften av de drabbade med PAD har inga symtom.
• Ungefär en fjärdedel av individer med PAD har diabetes mellitus.
• Rökare löper 2,5 gånger högre risk att utveckla PAD.
• Dubbelt så många afroamerikaner drabbas än icke-spansktalande vita, oavsett ålder.

Det är därför det är viktigt att vara proaktiv i att övervaka ditt blodtryck.

Forskningen bakom dessa rekommendationer

En analys av 24 tidigare blodtrycksstudier med 57 000 deltagare visade att personer med en skillnad i systoliskt blodtryck på mer än 5 mmHg mellan armarna hade en högre dödlighet än de med en skillnad på mindre än 5 mmHg. Vidare, under tio år, var varje skillnad på 1 poäng i blodtrycket i armarna associerad med en ökning på 1 % i dödsfall oavsett orsak och en ökning på 1 % till 2 % i risken för kardiovaskulär död.
Skillnader i blodtryck mellan armarna är ganska vanliga, med 3,6 % av friska vuxna som har en skillnad i blodtryck. Prevalensen av blodtrycksskillnader mellan vänster och höger arm stiger till 7 % hos personer med diabetes och 11,2 % hos personer med diagnosen hypertoni.
Individer med ökade blodtrycksskillnader mellan vänster och höger arm är förknippade med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Forskare upptäckte att de med högt blodtryck, diabetes och redan existerande hjärt-kärlsjukdomar, såväl som de utan diagnosen hjärt-kärlsjukdom, löper en högre risk.

Hos personer med diabetes kan en signifikant skillnad i blodtrycket i armarna också signalera kronisk njursjukdom. Dessa högriskindivider bör övervaka sitt blodtryck på båda armarna ofta.
Även om det är viktigt att vara medveten om faktorer som kan öka din risk för hjärtsjukdom, är det också viktigt att vara uppmärksam på faktorer som kan minska din risk, särskilt modifierbara sådana som kost, fysisk aktivitet, överdriven alkoholkonsumtion eller rökning.

Vilken arm ska jag använda för att ta mitt blodtryck?

Systoliska och diastoliska blodtrycksmätningar används för att fatta behandlingsbeslut för högt blodtryck. Av denna anledning, efter att ha kontrollerat ditt blodtryck i båda armarna, registrera och spåra ditt blodtryck i armen med en högre avläsning. De blodkärl som utsätts för mest trauma över tiden är de som med största sannolikhet kommer att drabbas av skador som kan ha en negativ inverkan på din hälsa.

Det är en bra idé att med jämna mellanrum kontrollera ditt blodtryck i armen som hade en lägre avläsning, bara för att verifiera att ingenting har förändrats. Självklart, om du har en armskada eller annan allvarlig anledning att undvika att kontrollera ditt blodtryck i en av dina armar, så ska du kontrollera ditt blodtryck i den oskadade armen.

Att ta sig tid att kontrollera ditt blodtryck hemma kan hjälpa dig att hitta mönster tidigt. Det är heller aldrig för tidigt att proaktivt börja skydda dina blodkärl genom en hälsosam kost, minimera hög stress och mycket fysisk aktivitet!